Packraften over de Dinkel

Slow Travel op Nederlands woeste rivier

In de winter van 2021 werd ik bekend met packraften. Voor mij was packraften totaal onbekend. Nadat ik mezelf in het packraften had verdiept, besloot ik om een packraft te kopen. Ik kocht een packraft van Nortik, met dekzijl en was klaar voor nieuwe avonturen.

Wat is een Packraft?

Voordat ik dit avontuur uitschrijf is het goed om te weten wat een packraft is. Een packraft is een ultralichte raft die makkelijk in een rugzak past. De raft is binnen 10 min. opgeblazen met een blaaszak en ook weer binnen 10 min. ontlucht en opgevouwen. Een packraft is gemaakt voor packrafting. Dit is een vrij nieuwe sport die over is komen waaien uit Alaska waar men een oplossing bedacht voor hikes in natuurgebieden waar wandelpaden en rivieren zich afwisselen om zo grotere afstanden af te leggen. Daarnaast maken packrafts niet alleen hiken een stuk leuker, maar ook MTB, steppen en skaten.

Het avontuur

Het avontuur begon op de parkeerplaats van Paviljoen Lutterzand. Na het uitladen van de spullen (raft, peddels) en het inpakken van de backpacks gingen wij met een koffie to go op pad. We volgde de Dinkel noordwaarts om vervolgens de Lutterzandweg over te steken. We liepen Noordoostwaarts door akkers en via bos richting de Duitse grens. We staken de Puntbeek over en hebben hier heerlijk in het zonnetje geluncht. In alle stilte die er in het bos heerste, zagen we nog een paar reeën voorbij huppelen. Na voldoende rust zijn wij weer richting de Dinkel gaan lopen dwars door het Lutterzand.

Het Lutterzand

Het Lutterzand is een absolute topper in de Nederlandse natuur. Het is uitgestrekt natuurgebied met grillige dennen, jeneverbessen en heideveldjes. Ook leven hier diverse vogels zoals buizerd, zwarte en bonte specht en de ijsvogel. Daarnaast is het Lutterzand het landschap van de rivier de Dinkel. De Dinkel meandert ongehinderd door het Lutterzand en al jaren lang vreet het zichzelf in het zand. De steile oevers die daarbij ontstaan zijn mooie nestplaatsen voor de oeverzwaluw.

Verder met het avontuur

We volgen de Dinkel en lopen dwars door het Lutterzand. Mooie uitgesneden bochten met steile hellingen maken het zicht heel prettig. Lopend langs de Dinkel besef ik dat dit gebied echt een parel van Nederland is. Het is hier zo mooi. We lopen langs de Dinkel en landerijen richting de snelweg. Deze steken wij over en vervolgen onze weg naar restaurant Keet’n Zwart. Omdat het Corona tijd is en het restaurant gesloten is eten en drinken we wat op de parkeerplaats. Nu gaat het gebeuren een nieuw avontuur. Voor het eerst rol ik de packraft uit en bekijk nog een keer het instructie filmpje op de website van Nortik om zeker te weten hoe het opbouwen van een packraft werkt. Ik pak de blaaszaak en koppel deze aan het ventiel van de packraft. Met een beweging vang ik lucht op en laat ik lucht via de zak de packraft in stromen. Verbaasd ben ik. Ik had niet verwacht dat het opblazen van een packraft zo makkelijk en snel zou gaan. Wanneer de packraft vol lucht zit, blaas ik met mijn mond nog wat extra lucht via de blaaspijp naar binnen. Ik zet de buisjes voor de cockpit in elkaar, ik blaas mijn zitkussen op en zet de peddels in elkaar. Binnen 10 minuten hebben we de packraft opgeblazen en vaar klaar gemaakt.

Te water gaan….

We zijn klaar om te water te gaan, maar hoe gaan we dat doen. Het is de eerste keer dat we in een packraft stappen en voelt als onwennig. We kunnen nergens zitten en ons zo de boot in laten glijden dus moeten we het anders aanpakken. We maken een stap en gaan heel stoer zitten in de packraft. Wat opvalt is dat de raft erg stabiel ligt. Het nieuwe avontuur is begonnen. We merken gelijk dat er een flinke stroming is in de Dinkel die ons gelijk meeneemt. Wanneer de rugzak op het dekzeil ligt en we comfortabel zijn is het genieten geblazen. We laten ons meenemen door de Dinkel en corrigeren bij met de peddels. Het eerste stuk varen we door de landerijen heen. De Dinkel staat op dat moment ver buiten zijn oevers. Wanneer we het Lutterzand in raften is het uitzicht fenomenaal. De steile oevers, de takken waardoor we moeten raften, de snelheid waarmee de rivier stroomt maakt het tot een bijzondere ervaring.

Eind is in zicht

Wanneer we de laatste bocht door zijn en we restaurant Paviljoen de Lutte zien weten we dat dit het eindpunt is. Er zijn hier geen steigers om kano’s aan te leggen. Dit maakt het voor de eerste keer een beetje spannend. Hoe gaan we uit onze packrafts? missen we de stop niet? Voor de brug zie ik een mooi inhammetje en denk ik pak deze kans om aan te meren. Ik stuur de raft naar rechts het inhammetje in en stap uit de raft. Omdat dit de eerste keer was en totaal geen ervaring had, stap ik in het water. Met natte voeten haal ik mijn raft uit het water en help ik mijn buddy om uit het water te komen. Eenmaa uit het water lopen we naar de parkeerplaats waar de auto staat. Hier maken we de rafts droog en laten de rafts leeglopen. We vouwen de rafts op en stoppen ze terug in de zak. Ook dit proces doen wij binnen 10 minuten. Ons nieuwe avontuur zit erop en we concluderen dat packraften hartstikke tof is. We drinken samen nog een biertje op dit avontuur bij Paviljoen de Lutte en rijden dan richting huis.

Praktisch

Heb ik je enthousiast gemaakt en wil je ook dit avontuur beleven? De Atlas voor de Wereldreiziger verhuurt packrafts en verkoopt complete packrafttrips/ dagtochten die je zelfstandig kan uitvoeren.

– De auto parkeer je op de parkeerplaats van Paviljoen Lutterzand – Varen op de Dinkel kan tussen 31 augustus en 31 maart – De packraft past in een rugzak

Onze activiteiten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *