Jutland, Denemarken

Een toffe roadtrip van vijf dagen

In de eerste week van januari zijn wij op micro adventure geweest in Noord Denemarken. Om precies te zijn in Noord Jutland. Onze uitvalsbasis was Landal Green Park Rondbjerg. Vanaf dit park hebben we top plekken bezocht. In dit blog een kort overzicht van onze reis.

Het eiland Fur

Vanaf Landal Rondbjerg hebben wij gekozen om twee keer met een pont over te varen om bij het eiland Fur te komen. De eerste pont die we namen was van Hvalpsund richting Sundsøre en duurde 9 minuten. De tweede pont was van Branden naar Fur Hvn en was voorbij voordat wij er erg in hadden. Op Fur hebben wij een wandeling van 5.6 kilometer gelopen rondom de Knudeklinterne. Bij de parkeerplaats van Anshede hebben we onze auto geparkeerd en zijn wij de wandeling gestart. Wij kozen ervoor om de wandeling te beginnen over land en te eindigen langs de kust. De wandeling bracht ons van weiland, door het bos, langs steile kliffen over modder paden terug bij de parkeerplaats van Anshede.

Grenen

Een bijzonder natuur fenomeen vind je op het noordelijkste puntje van Denemarken, Grenen waar de twee zeeën Kattegat en Skagerrak samen komen. Wij vervolgen onze reis naar de duinen van Råbjerg Mile. Ook wel de wandelende duinen genoemd omdat deze zandduinen per jaar 15 meter verplaatsen. Uit het niets doemen deze meer dan 40 meter hoge zandduinen op. Met kinderen is het fantastisch om hier vanaf te rennen.

Bulbjerg

De kust blijft ons aantrekken. Zo hebben wij gehoord van een 52 meter hoge kalkrots, ook wel de schouder van Jutland genoemd. Hier broedt een divers aantal vogel soorten. Via de houtentrappen kan je aan beide kanten van de rots naar het strand lopen. Boven op de rots staat een een oude Duitse bunker waar je in kan. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht.

Rubjerg Knude Fyr

Op onze laatste dag kiezen wij er toch voor om de oude vuurtoren van Rubjerg te bezoeken. Wij vinden dat het bezoek aan deze vuurtoren de roadtrip compleet maakt. De mist, die die dag aanwezig is, zorgt voor een prachtig tafereel. De vuurtoren is in 2019, 80 meter landinwaarts verplaatst omdat deze door erosie in zee dreigde te verdwijnen. Op deze plek spelen zee, wind en erosie een grote rol.

Onze activiteiten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *