Nepal
Informatie
Nepal
Een land met een indrukwekkende cultuur, waar de bevolking vriendelijk is, waar de witte pieken van het Himalayagebergte zichtbaar zijn, waar je door het hele land beroemde stoepa’s met gekleurde gebedsvlaggetjes, pelgrimsplaatsen en oude dorpjes tegen komt. Maakt Nepal een bestemming als geen ander.
Bevolking, taal en cultuur
De Nepalese bevolking is de afgelopen decennia snel gegroeid. Momenteel leven er zo rond de 30 miljoen mensen in het land. Nepal kent vele etnische groepen waaronder de Chhetri (de grootste groep) en de Newah. De officiële taal van het land is Nepalees, maar door de vele etnische groepen worden er nog meer andere lokale talen en dialecten gesproken.
Nepal is door de geschiedenis heen beïnvloed door het boeddhisme, maar de meerderheid van de bevolking belijdt het hindoeïsme. De grondwet van Nepal bestempelt het land als hindoekoninkrijk, maar het hindoeïsme is niet ingesteld als staatsgodsdienst. Het Huis van Afgevaardigden verklaarde in mei 2006 dat Nepal een seculier land is.
Lumbini in het zuiden van Nepal, bij de grens met India, is voor boeddhisten een belangrijke plek. Volgens het boeddhistische geloof is dit de plek waar Siddhartha Gautama in 563 v.Chr. werd geboren. Siddhartha Gautama zou het boeddhistische geloof stichten en later Boeddha worden. Lumbini is een waar pelgrimsoord met een groot aantal oude tempels en stoepa’s.
Een belangrijk cultureel centrum van het land is de hoofdstad Kathmandu. In Kathmandu vind je een groot aantal pleinen, kloosters, stoepa’s en verschillende musea over de geschiedenis van Nepal. Daarnaast is de stad gevuld met kleine werkplaatsen waar je lokale ambachtslieden aan het werk ziet met bijvoorbeeld houtsnijwerk.
Geschiedenis politiek en economie
Nepal kent een lange geschiedenis die grotendeels samen hangt met de geschiedenis van de omliggende gebieden. De oudste dynastieën van Nepal zij de Gupta en de Ahir. Een ander belangrijk moment in de Nepalese oudheid is de geboorte van prins Siddharta Gautama rond 500 voor Christus in Lumbine. De prins zou later Boedha worden.
In de twaalfde eeuw kwam de Malladynastie aan de macht. In deze periode namen de handel en welvaart toe. Er werden veel nieuwe tempels en paleizen gebouwd. Nepal raakte verdeeld in kleine staatjes toen het Malladynastie uiteen viel. Een groot deel van Nepal werd in die tijd verenigd in drie koninkrijken: Kathmandu, Patan en Bhaktapur.
Prithivi Narayan Shah Deva kwam in de achttiende eeuw aan de macht. Hij werd de de eerste koning van Nepal. Na zijn dood begon Koninkrijk Nepal omliggende gebieden te veroveren. Dit leidde tot een oorlog met het Britse Rijk, omdat beide landen hetzelfde gebied in India claimden. Na de winst van het Britse Rijk, legden de Britten beslag op een groot deel van het Nepalese Rijk.
Toch wist het Nepalese Rijk in de twintigste eeuw onafhankelijk te blijven van het Britse Rijk, dat omliggende gebieden gekoloniseerd had. Het Nepalese Regime voerde isolatiepolitiek uit. Het land werd verdeeld onder familieleden en vrienden en onderwijs was er niet voor het volk, maar alleen voor de elite. Daarnaast onderhield men nauwe banden met de Britten en werd het Britse gezag gesteund tijdens de Indiase opstand 1857 en beide Wereldoorlogen. De fameuze Gurkha-militairen worden geleverd aan de Britten.
Halverwege de twintigste eeuw groeide onder de Nepalese bevolking een democratische beweging. Tot op heden werd het land op autocratische wijze geregeerd. Dit leidde onder de bevolking tot onenigheid en uiteindelijk tot de Nepalese Burgeroorlog in de jaren negentig. De communistische partij van Nepal stond hierin tegenover de Nepalese regering, die werd gesteund door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dit conflict eindigde met het afschaffen van de monarchie – in 2009 werd Nepal een democratische republiek.
In de jaren vijftig is de economie van Nepal sterk gegroeid. Driekart van de bevolking werkt in de landbouw (agricultuur) waar met name rijst, thee, mais, rietsuiker en graan worden verbouwd. Andere belangrijke sectoren voor de Nepalese economie zijn toerisme, kleding, metaalproductie en voedingswaren.
Natuur en klimaat
In Nepal komen diverse natuurgebieden voor met elk hun identieke landschap. Het meest beroemde natuurgebied in Nepal is het Himalaya gebergte met de Mount Everest als ’s werelds hoogste punt: 8.848 meter. Het Himalaya gebergte ligt op de grens met Tibet en China. Maar Nepal is meer dan alleen maar het Himalaya gebergte. In het midden van het land zijn de lagere bergen te vinden. Dit gebied onderscheidt zich door de vele vruchtbare valleien. De valleien rond Kathmandu (Kathmandu vallei) zijn de grootste. Richting het zuiden komt men in het Nepalese laagvlakte. Op de laagvlakte komen vooral savannebossen voor. Door de rijke variatie van het Nepalese landschap zijn ook de flora en fauna zeer gevarieerd. In Nepal leven oa. Olifanten, luipaarden, neushoorns, verschillende soorten vogels, krokodillen en slangen.
Nepal ligt qua luchtstreek en breedtegraad in de subtropen (gematigde zone). Nepal kent drie verschillende klimaatzones. Dit heeft vooral te maken met de geografische ligging ten opzichte van de evenaar en de hoger gelegen delen van het land. In de laagvlaktes heerst een savanneklimaat (Tropisch regenwoudklimaat). De tempratuur is het hele jaar hoger dan 20 graden, er is veel neerslag, maar een aantal maanden per jaar valt er geen regen. In het midden van het land heerst een zeeklimaat met droge winters (Maritiem klimaat). De tempratuur is in de koudste maand tussen de -3 graden en de 18 graden. In de Himalaya heerst een sneeuw en hooggebergteklimaat (Polaire klimaten). Eeuwige sneeuw en de tempratuur kan in de warmste maand 10 graden of lager zijn.
Praktische informatie:
Hoofdstad: Kathmandu
Continent: Azië
Oppervlakte: 147.181 km²
Hoogste punt: 8.848 meter (Mount Everest)
Taal: Nepalees
Religie: Hindoeïsme, Boeddhisme en Islam
Tijdzone: UTC+5:45
Tijdverschil: Met Nederland in de zomer 3 uur en 45 min. vroeger. Met Nederland in de winter 4 uur en 45 min. vroeger.
Valuta: Nepalese Roepie
Reisdocument: Paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is verplicht. Dit kan online aangevraagd worden of via de Nepalese ambassade in Amsterdam.
Vaccinatie: Het is aan te raden om meerdere vaccinaties te halen (Malaria)
Verkeer: In Nepal moet u links rijden. Rijden in Nepal kan alleen met een internationaal rijbewijs.
Elektriciteit: In Nepal heb je een reisstekker nodig.
Grootste gevaren: Hoogteziekte als gevolg van zuurstofgebrek, maag- en darmproblemen, extreme uitdroging en wilde honden.
Onze populairste natuurbelevingen
Een heel leuk teamuitje!nWij hebben met ons team van BS De Zeewinde de 010TeamCallenge gdaan.nWe werden met de bus in Rockanje opgehaald om vervolgens naar het RDM terrein op Heijplaat gebracht te worden. Hier stapten we op de watertaxi. Dat was superleuk! nIn Rotterdam stond ons de Challenge te wachten. Op zoek naar de juiste coördinaten en foto's. Tot slot lekker gegeten bij Happy Italy en daarna weer met de bus naar Rockanje gebracht. nHet was een heel leuk teamuitje. Heel goed georganiseerd!
Caroline de Kramer
De reisborrel is een leuk concept waar je heerlijk in de vakantiemodus raakt en tegelijkertijd met een drankje naar de bijzonderen reiservaringen zit te luisteren. nDe sprekers vertellen soms ook best wel persoonlijke verhalen wat het nog interessanter maakt. De onderwerpen zijn divers. Er was een keer een spreker die voor zijn werk bepaalde equipment test van een bepaald merk. En op die manier de hele wereld over reist. Het zijn afwisselende leuke locaties. Bij de volgende reisborrel ben ik weer van de partij.