Nederland

Informatie

Bevolking, taal en cultuur

Nederland telt in 2019 zo’n 17 miljoen inwoners. Met zo’n 17 miljoen inwoners is Nederland een van het dichtstbevolkte land ter wereld. In de Randstad met steden al Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag woont 40% van de bevolking en is daarmee het dichtstbevolkte gebied van Nederland met bijna 1000 inwoners per km2.

Nederlands is de officiële rijkstaal en de Nederlandse standaardtaal wordt Algemeen Beschaafd Nederlands genoemd. Fries, wat gesproken wordt in de provincie Friesland is de enige erkende regionale taal, maar door de vele in Nederland wonende immigranten worden veel allochtone talen gesproken zoals Turks, Arabisch, Papiamento. Veel Nederlanders spreken Duits en Engels.

Nederland kent een vrijheid van Godsdienst. Deze is vastgelegd in de grondwet van 1848. In de jaren vijftig is de kerkelijke invloed in Nederland sterk afgenomen. De godsdienst ontwikkeling beweegt zich sterk in de richting van onkerkelijkheid. Daarentegen heeft de komst van Turkse en Marokkaanse werknemers in de jaren 60 er voor gezorgd dat de Islam een belangrijke godsdienst is geworden.

Geschiedenis politiek en economie

Nederland kent een lange geschiedenis, maar als staatkundige eenheid is het nog jong. Pas in 1813, toen een einde kwam aan de Napoleontische overheersing en de Prins van Oranje in Scheveningen aan land kwam, werd Nederland een stabiele, zelfstandige natie.

In de Middeleeuwen kwam verstedelijking langzaam op gang, maar vanaf de twaalfde eeuw was de ontwikkeling niet meer te stoppen. Strategisch gelegen kloosters groeide vaak uit tot een religieus, cultureel en economisch centrum. Grote steden lagen aan een rivier. Denk aan Groningen, Deventer, Utrecht, Dordrecht, Arnhem, Nijmegen en Maastricht. De handelssteden zochten samenwerking in het internationale Hanzeverbond en werden rijker en machtiger dan de vorst die ze stadsrechten had verleend.

De economische groei zorgde ervoor dat Amsterdam uit groeide tot grootste stad van Nederland. De zeventiende eeuw (Gouden Eeuw), betekende voor Amsterdam in het bijzonder veel rijkdom, macht en cultuur. De Verenigd Oost Indische Compagnie (VOC) stuurde schepen over de hele aardbol die terugkwamen met kostbaarheden als porselein, specerijen, koffie en thee. Dat de handel gepaard ging met slavernij en uitbuiting nam men op de koop toe. Niet iedereen profiteerde van de welvaart, er heerste ook veel armoede. Dankzij de VOC en later de WIC (West Indische Compagnie) kon de kleine Republiek uitgroeien tot een wereldmacht. In alle uithoeken werden koloniën gesticht.

De negentiende eeuw werd gekenmerkt door optimisme. Gas en elektriciteit werden geïntroduceerd, in de medische wetenschap werd veel vooruitgang geboekt, spectaculaire nieuwe vervoersmiddelen als de trein, fiets en de auto deden hun intrede en communicatie werd eenvoudiger dankzij telegraaf en de telefoon. Dat zorgde voor een kentering in de industrie, het openbare leven en bij mensen thuis.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wist Nederland neutraal te blijven, Maar de gevolgen waren ook voelbaar. In 1918 haalde iedereen opgelucht adem. Vrouwen mochten eindelijk stemmen, het eerste vliegtuig landde op Schiphol, kunst bloeiden op en men ging naar de bioscoop. In de jaren 30 was het weer gedaan met de pret. Wereldwijd was er crisis en er heerste enorme werkeloosheid. Dat bleek een voedingsbodem voor het nationaalsocialisme, met de Tweede Weeldoorlog (1940-1945) tot gevolg.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde Nederland in een hoog tempo. Het land veranderde in een vrije markteconomie waarin de overheid door middel van wetgeving en regelgeving kan ingrijpen in het economisch proces en er van geleide economie gesproken wordt.

Natuur en klimaat

Glad gemaaide weiden, kaarsrecht geploegde akkers, industrieterreinen en kilometers asfalt: Oer landschappen kent Nederland nauwelijks meer en het landschap lijkt volledig door mensen te zijn gemaakt. Toch is Nederland gevormd door oerkrachten en gelukkig niet uitsluitend een cultuurlandschap. De sporen van geweldige oerkrachten zijn op veel plekken nog te zien.

Tektoniek, ijs, wind, rivieren, zee en leven zijn krachten die in Nederland actief zijn geweest en het Nederlands landschap hebben gevormd.

Het heuvellandschap in Zuid-Limburg is het oudste landschap en de hoogteverschillen zijn ontstaan door tektoniek en insnijding van rivieren.

Geologische sporen van wind en ijs zijn terug te vinden in grote delen van Noord- Midden en Zuid Nederland waar je het zandlandschap vind. Woeste stromen en rustig kabbelende water hebben het rivierengebied gevormd wat ligt tussen de hogergelegen zandlandschappen.

Veenvorming was in West- Nederland een gevolg van zeespiegelstijging na de laatste ijstijd. Door afzetting van zand door de zee ontstonden strandwallen. Door de strandwallen werd het achterland afgesloten van zee. Er ontstonden lagunes en kwelders die steeds zoeter werden door de aanvoer van regen en rivierwater. In de natte omstandigheden ontwikkelde zich moerasbossen. Veen uit deze gebieden werd gevormd uit resten van verschillende soorten planten. In Oost- Nederland ontstond laagveen op plaatsen waar waterafvoer beperkt was. Vooral in door de wind uitgeblazen beekdalen kon veenvorming optreden. Veen werd op vele plaatsen ontgonnen en in de vorm van turf gebruikt als brandstof.

De zee was langs de kust de grootste landschapsbepaler. Langs de kust vind je het zeekleilandschap met op de grens van land en water de duinen. Dit is het jongste en meest veranderbaar landschap. Zee en wind spelen dagelijks een rol.

In Nederland heerst een gematigd zeeklimaat. Dit gaat gepaard met koele winters en milde zomers.

Praktische informatie:

Hoofdstad: Amsterdam
Continent: Europa
Oppervlakte: 42.508 km²
Hoogste punt: 322,40 meter (Vaalserberg)
Taal: Nederlands
Religie: Rooms Katholiek, Protestant en Islam
Tijdzone: MET, GMT+1
Tijdverschil:
Valuta: Euro
Reisdocument: Paspoort en I.D. kaart. Voor sommige bezoekers is een visum verplicht.
Vaccinatie:
Verkeer: In Nederland moet u rechts rijden. Rijden in Nederland kan met een nationaal rijbewijs.
Elektriciteit: 16 ampères
Grootste gevaren:

Onze populairste natuurbelevingen

199.00
We gaan heerlijk ravotten, buiten zijn, ouderwets buitenspelen en leren...
260.00
We gaan heerlijk ravotten, buiten zijn, team builden tussen ouder...
99.00135.00
Met de packrafttrip van De Atlas voor de Wereldreiziger, struin...

Happy reviewer is super excited being part of happy addons family

Happy Reviewer

Happy Officer

Happy reviewer is super excited being part of happy addons family

Happy Reviewer

Happy Officer

Evenementen en uitjes

199.00
We gaan heerlijk ravotten, buiten zijn, ouderwets buitenspelen en leren...
260.00
We gaan heerlijk ravotten, buiten zijn, team builden tussen ouder...
99.00135.00
Met de packrafttrip van De Atlas voor de Wereldreiziger, struin...
3.50
De Wandeling voor de Wereldreiziger Stadswandeling 'Parels van Delft' Datum:...
3.50
De Wandeling voor de Wereldreiziger Stadswandeling 'Wereldhavenstad Rotterdam' Datum: Elke...
3.50
De Wandeling voor de Wereldreiziger Stadswandeling 'Sleutelstad Leiden' Datum: Elke...
De Atlas voor de Wereldreiziger heeft een hele toffe natuurbeleving...
225.00
Connect met je team midden in de natuur. Even echt...
45.00
Met de packrafttrip van De Atlas voor de Wereldreiziger, struin...
75.00
Smaak is meer dan een beleving Samen met collega’s, familie...
'Geen fancy bar en dance grooves wel hete kolen, de...
65.00
Benieuwd welk team er wint? Deze outdoor business event begint...
In The Dutch Mountains is een actief weekend van De...
15.00
Wil je kennis met De Atlas voor de Wereldreiziger maken?...
Dwars door Nederland met deze landrover safari. Beleef dit fantastische...
25.00
Ontdek DE geluksregio van Nederland en wandel mee van Gulpen...
Een natuurbeleving in een glamping tent. Beleef dit fantastische weekend...
170.00
Een minitrektocht, zelfvoorzienend een aantal dagen heerlijk verdwijnen, van A...
90.00
Deze twee daagse Packrafttrip over de mooiste rivieren van Overijssel...
80.00
Met deze packrafttrip van De Atlas voor de Wereldreiziger en...
WE staat voor wij en is een reconnect weekend met...
De Atlas voor de Wereldreiziger heeft een hele toffe natuurbeleving...