Heuvelland ‘Het leven op zijn mooist’.

Zuid-Limburg, met het Heuvelland als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. De inmiddels roodgekleurde bossen brengen de ingrediënten voor het goede leven voort. Op een mooie herfstdag eind oktober liepen wij een schitterende wandeling door het Geul en Gulpdal, van Gulpen naar Slenaken en terug naar Gulpen. De wandeling van ruim 20 kilometer voerde ons langs Heuvelland, bossen, akkers, rivier ingeslepen landschap en dorpjes met bijzondere vakwerkhuisjes.

Start van onze wandeling
Omdat wij enkele dagen verbleven op camping Gulperberg, starten wij dan ook de wandeling vanaf deze camping. Al snel verlaten wij de camping en lopen heuvel af richting Partij. Voordat we het dorpje Partij binnenlopen steken we de Geul over en slaan direct over de brug rechts, het graspad, wat omringd wordt door wilgen bomen in. We volgen het Geulpad richting Overgeul. Langs dit pad heb je mooi zicht op de heuvels en de meanderende Geul die zijn sporen nalaat in het landschap.

Geuldal
Het Geuldal verveelt geen moment. Het is een heerlijk heuvelland om doorheen te dwalen. Door d hoogteverschillen, zuidelijke ligging en de kalkrijke bodem komen er veel dieren en planten voor die je nergens anders vindt in Nederland. Op veel plekken langs de Geul kan je beversporen vinden en de oeverwanden zijn ideale nestplekken voor de ijsvogels. Pauzeren tijdens de wandeling is aangenaam om te doen op de drooggevallen grindbanken.

Holle wegen
We verlaten de Geul en wandelen van Overgeul klimmend op de grens van akker en bos via een holle weg richting het Scheibergerbosch. De akkers zijn kaal, her en der nog wat laatste begroeiing. Het is de tweestrijd tussen zomer en winter. De vergezichten worden voor Nederlandse begrippen adembenemend. We kijken achter ons, zo op Mechelen en het Geuldal in.

 

Groote Bosch
Via Landsrade lopen we over open velden en akkers met veel draaihekken zo het Groote Bosch in. Het Groote Bosch gelegen hoog boven Slenaken en op de oostelijke dalwand van de Gulp is een hellingbos. Dat is te merken want we dalen en stijgen flink. Het is genieten. Zeker als we zicht krijgen op het dal en je de Gulp ziet meanderen door dit prachtige landschap.

Gulpdal
Het Gulpdal is een schilderachtig plaatje van heuvels met loofbos, holle wegen, grasland, akkers, poeltjes en boomgaarden. Zeldzame bewoners van het Gulpdal zijn onder andere de beekforel en de wilde kat. Het riviertje de Gulp slingert zich een weg door de heuvels en mondt uit in de Geul bij Gulpen.

Slenaken richting Gulpen
Dalend uit het Groote Bosch komen we aan in Slenaken bij parkeerplaats Slenaken bij de brug. We lopen even door het dorpje heen. We rusten buiten even uit bij bakkerij Vermeeren waar we genieten van een heerlijke kop koffie To Go en een echte Limburgse Vlaai. Na al dit lekkers lopen we terug naar de parkeerplaats Slenaken bij de brug. We slaan links af, het pad volgend langs de Gulp het Gulpdal in. Voor mij persoonlijk is het stuk tussen Slenaken en Euverum langs de Gulp, een van de mooiste stukken van Nederland. We wandelen eigenlijk vanaf Slenaken tot aan Gulpen langs de Gulp. Als we bijna aan het eind van onze wandeling zijn en bijna in het centrum van Gulpen aankomen wandelen we nog langs Chateau Neubourg wat idyllisch is gelegen naast de Gulp.

5 Sterren Landschap
Het in het Heuvelland gelegen Geul- en Gulpdal werd in 2005 bekroond tot een vijfsterrenlandschap door Stichting Natuur & Mens. Het Geul- en Gulpdal krijgt de hoogste score uniek karakter, mogelijkheid tot recreatie en ecologische, cultuurhistorische en belevingswaarde. Het is werkelijk onbetaalbaar genieten en misschien wel het mooiste stukje van Nederland.

Vakwerkhuisjes
Tijdens de wandeling komen we veel vakwerkhuizen tegen. Deze vakwerkhuizen zijn een rijkdom van het Geul- en Gulpdal. Met leem, mest van dieren, hout uit de bossen en mergel uit de lokale mergelgroeves werden deze prachtige huizen gebouwd. 

Goed om te weten

  • Kom je met de bus? dan kan je in het Geul en Gulpdal komen door vanaf Maastricht en Heerlen de bus richting Gulpen te pakken.
  • Kom je met de auto? dan heb je een goede parkeerplaats bij Slenaken aan de brug.
  • Er is voldoende horeca onderweg.
  • Als er regenval is geweest, trek goede schoenen aan.
  • Drink na afloop van de wandeling een heerlijk biertje in de Gulpener Brouwerij.
  • Eet halverwege de wandeling een heerlijke Limburgse vlaai bij bakkerij Vermeer in Slenaken.
  •  Wil je het niet allemaal zelf uitzoeken, maar genieten van het gemak en een geheel verzorgde wandeling? Wandel dan mee op zondag 27 december of neem contact met ons op via het contactenformulier.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.