Kids Naar Buiten

Elk kind geniet van buiten. In deze blog geven we vier inspirerende ideeën om kinderen de natuur te laten zien, proeven en voelen. De natuur is een grote speeltuin.  

Natuurbingo

Afhankelijk van de leeftijd maak je het spel makkelijker of moeilijker. Je kan bijvoorbeeld meerdere bingo kaarten maken met voorwerpen, dieren, of planten, die in het gebied te vinden zijn.

Elk kind gaat met een eigen kaart op pad en loopt dezelfde route.  Welk kind vinkt het meeste af?

Je kan de bingo ook combineren met het verzamelen van spullen uit de natuur. Je plakt op een eierdoos verschillende plaatjes van dingen die je moet zoeken. Denk aan houtschors, steentjes, bloemen enz.

Koken met brandnetels

Op het eerste gezicht denk je dat brandnetels vervelend zijn, maar je kunt er heerlijke thee en soep van maken. Ga naar buiten opzoek naar brandnetels. De lekkerste delen van de plant zijn de verse, lichtgroene blaadjes boven in plant. Pluk de brandnetel vanaf de bovenkant. Op de bovenkant van het blaadje zitten geen ‘stekels’, maar trek voor de zekerheid je handschoenen aan.

Het maken van Thee: Giet kokend water over de brandnetel stengels in een theepot. Laat het tien minuten trekken en de thee is klaar. De brandnetels kan je ook laten drogen en de blaadjes verkruimelen. De verkruimelde blaadjes stop je in een theehouder.

Het maken van Soep: Voor het maken van brandnetelsoep heb je nodig:

 • Een emmertje met brandneteltopjes
 • 1 aardappel
 • 1 ui
 • Kokosolie (boter/olie)
 • Groentebouillon
 • Eventueel wat kookroom

Pluk een emmertje vol met verse brandnetelblaadjes. Spoel de blaadjes goed schoon en snij ze in stukjes. Hak de ui in kleine stukjes en fruit deze aan in kokosolie. Voeg nu de brandnetels, aardappelstukjes toe, samen met een liter water plus groentebouillon. Laat de soep koken tot de aardappel zacht is en pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel een scheutje kookroom toe.

Paardenbloemen

Paardenbloemen zie je in de lente overal. Paardenbloem is niet alleen lekker, maar ook gezond. Dat zorgt ervoor dat je goed mee kunt koken. Met bladeren, wortels en de bloemen maak je een heerlijke salade.

Paardenbloemkoffie (voor pappa’s en mamma’s): Snij de paardenbloemstengels in kleine stukjes. Rooster de stukjes in de oven onder de grill tot ze donkerbruin zijn. Haal de stukjes stengel uit de oven en laat ze afkoelen en hak ze in fijn in een keukenmachine. Je giet nu heet water erbij en klaar is de koffie.

Paardenbloemenjam: Om paardenbloemenjam te maken heb je nodig:

 • 12 handenvol paardenbloemen (ongeveer 200 bloemen)
 • 1 citroen (met schil in schijf)
 • 1 sinaasappel (met schil in schijf)
 • 750 ml kokend water
 • 1 kilo geleisuiker

Om jam te kunnen maken van paardenbloemen gebruik je alleen de gele bloemen. De paardenbloemen doe je samen met de citroen en sinaasappel in een pan. Je voegt nu het kokende water toe, net zoveel tot alles net onder water ligt. Laat het even koken. Na het koken haal je de pan van het vuur en laat je de pan 24 uur rusten.

Doe een schone keukendoek in de zeef en zeef het water. Knijp dit goed uit, er zit meer vocht in dan je denkt. Nu voeg je 750 ml water toe aan het sap van de paardenbloemen. Breng het aan de kook en voeg de suiker toe. Kook het goedje 5 min. tot de jam zo dik is als honing. Doe de jam in een schone pot.

Probeer de paardenbloemen op een schone plek te plukken en liever niet te wassen. Als je de bloemen wast verlies je veel smaak.

Schat zoeken

Ieder kind vindt schat zoeken leuk. Een schat kan je al zoeken in je eigen tuin, maar in de natuur in jouw omgeving is het natuurlijk veel leuker. Ouders verstop een schat en maak een schatkaart. Op de schatkaart staan aanwijzingen om de schat te zoeken.

Om de schatkaart er ‘echt’ uit te laten zien, maak je vlekken met bijvoorbeeld houtskool of brand de randen iets weg (door een volwassene). Of gebruik afgevallen schors van een berkenboom.

1 reactie op “Kids Naar Buiten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.